Uredite dom prije odlaska na godišnji

Premda jedva čekamo da se spakiramo i brže-bolje odjurimo na godišnji, odlazak ‘ne brzaka’ ima svoju cijenu…

Neposredno prije odlaska na godišnji odmor važno je pospremiti i očistiti dom koji napuštamo. Osim što će vam povratak kući biti ljepši, spriječit ćete i nastanak plijesni, neugodnih mirisa, malih podstanara (mravi i sl.).


Kuhinja

Ne želite li baciti ostatke hrane, obavezno ih staviti u posude koje se mogu dobro zatvoriti ili ih zamrznite (ovisno o kojoj se vrsti namirnica radi). Dio hrane možete ponijeti sa sobom i pojesti na putu ili staviti u putni zamrzivač. Počistite plohe u kuhinjskim ormarićima i radnu plohu. Provjerite kućanske uređaje – očistite talog iz aparata za kavu, provjerite je li perilica za suđe prazna i čista (posebno filter), prebrišite mikrovalnu pećnicu i osvježite ju. Pomno očistite sudoper i u slivnike ulijte sredstvo za odčepljivanje odvoda i za dezinfekciju kako biste pročistili odvode i spriječili razmnožavanje bakterija i nastajanje neugodnih mirisa. Spužvice i krpice koje koristite u kuhinji za pranje i prebrisavanje operite i dezinficirajte i dobro iscijedite. Ne želite li ih baciti, oprane i čiste ostavite da se osuše i kao takve neće sakupljati bakterije i uzrokovati neugodne mirise u kuhinji.

Kupaonica

Kupaonicu očistite, odvode pročistite i detinficirajte (i WC školjku). Prije odlaska isperite sredstva koja ste koristili za čišćenje kupone – posebno industrijska sredstva jer biste se u suprotnom po povratku sa puta mogli iznenaditi neugodnim mirisom koji nastaje kada ta sredstva isparavaju u prostoriji u kojoj nema cirkulacije zraja.
Prebrišite sve slavine, kadu, umivaonik i pločice od tragova vode – neće vas dočekati ružne mrlje od kamenca.

Cvijeće

Ostavljate li pouzdanoj osobi ključ da vam povremeno prozrači dom i zalije cvijeće, nemate brige. No, ako to nije slučaj, pročitajte kako sačuvati cvijeće u odsustvu.

Okućnica

Uklonite sve nepotrebno iz vrta. Uvucite tende, sklopite suncobrane, uzmite u obzir mogućnost nevremena ili jake kiše.
Biljke na prozorima povjerite na brigu susjedima. Priredite kantu (zaljevaču) i zamolite ih da ujutro ili navećer zaliju cvijeće. Niste li u mogućnosti …pročitajte

Po povratku kući imati ćete ionako dosta posla – raspakiravanje i koferi prepuni prljavog rublja, pranje, glačanje,  nabavka i vraćanje u stari ritam. Olakšajte si povratak i ostavite kod kuće sve čisto i uredno.

ostavite svoj komentar