Zašto gomilati otpad?

Što sve ne bacamo u smeće…

Posjedujemo sve više stvari, rok trajanja sve im je kraći, gomilamo otpad bez potrebe. Stariji se prisjećaju vremena kada kućnog smeća i raznoraznog otpada nije bilo toliko kao danas. Povratak na staro nije moguć, ali je svatko od nas u prilici smanjiti količinu otpada u svom domu i k tome uštedjeti novac. Dovoljno je pridržavati se par smjernica savjesnog i ekološkog postupanja sa stvarima, kupovine neophodnih stvari i odlaganja svega onoga što se može reciklirati u za to predviđena mjesta i iskorištavanje svega onoga što se može iskoristi, prenamjeniti i dr.
Hranu ne treba bacati. Uz dobro planiranje i sa osjećajem poštovanja prema hrani bacanje nije opcija.
Ne bacati i ne odbacivati nije samo ekološki, to je stvar opće kulture i poštovanja prema svojoj okolini.
Evo samo par primjera…

Kupnja pića u plastičnoj ambalaži
U našoj zemlji kvaliteta vode sasvim je zadovoljavajuća pa nema stvarne potrebe za kupnjom flaširane vode. Osim toga, svaka plastična boca može se iskoristiti više puta. Nakon korištenja može se oprati i napuniti vodom iz slavine, sokom ili dr. pićem.
Kod kupnje uvijek treba prednost dati staklenoj ambalaži ako postoji. I plastika i staklo trebaju se nakon upotrebe odložiti u mjesta predviđena za tu vrstu otpada.

Korištenje papirnate konfekcije – papirnatih maramica, salveta, papirnatih ručnikaimages
Vrlo često i bez razmišljanja posežemo za papirnatim ručnikom ne bismo li obrisali neku površinu koju smo isto tako mogli obrisati krpicom koja se može višekratno upotrebljavati. Slično je i sa salvetama, papirnatim maramicama i dr. papirnatom konfekcijom čija je funkcija često samo dekorativna, a opet završe u otpadu.

Papirnati tanjuri i čaše
Prilikom dječjih proslava i sl. događanja skloni smo kupiti papirnatu ambalažu. Prednost takve ambalaže je ta što nije lomljiva i što se može nakon upotrebe baciti. Ako je odložite u spremnik za papir, učinit ćete pravu stvar za planetu.

Plastični tanjuri, čaše i pribor za jelo
Za razliku od papirnatih tanjura koji će odbačeni relativno brzo istrunuti, plastični tanjuri, čaše i žlice koji nakon zabava završavaju u košu za smeće, neće strunuti tako brzo. Onaj tko ih kupi zasigurno se ne želi odreći komoditeta pa tanjure isprati i odložiti na mjesta predviđena za takav otpad. Znači, plastični tanjuri i pribor još su gora opcija od papirnatih.
Ljepše je i jesti i piti iz keramičkog ili staklenog posuđa, a malo pranja ne bi trebalo predstavljati problem.

Plastične jednokratne stvari
Stvari poput jednokratnih britvica, jednokratnih leća i sl. iskoristimo jednom ili par puta, odbacujemo i uzimamo nove.  Upotrebom klasičnih žileta smanjujemo plastični otpad, bez ikakvog posebnog odricanja.

Vata i pamučne blazinice
Baš kao i za papirnatim ručnicima, za pamučnim blazinicama posežemo bez stvarne potrebe. Često puta voda i ručnik mogu jednako dobro (ako ne i iolje) ‘obaviti posao’.

Plastične vrećice
Vrećice same po sebi nisu problem ako ih koristimo savjesno – višekratno i odlažemo u reciklažna dvorišta. Nositi i svoju vlastitu torbu za kupovinu ne bi trebalo predstavljati problem.

Vlažne maramice
Mora se priznati da su vrlo praktične na putovanju, ali kod kuće nema potreba za njima. Pranje bebe kod presvlačenja ili pranje bilo čega drugoga može se obaviti uz pomoć vode i eventualno pamučne gaze ili krpe i sredstva za pranje (ili bez njega). Ista stvar je sa maramicama za brisanje naočala. Naočale se mogu brisati sa krpicom predviđenom za tu svrhu.

Jednokratne bočice
Npr. za tekući sapun, za pranje posuđa i sl. mogu se zamijeniti vlastitim bočicama koje se potom samo nadopunjuju sa sredstvom za pranje.

ostavite svoj komentar