Zdravlje stopala

Leonardo da Vinci smatrao je ljudsko stopalo remek djelom prirode.  

Dnevno napravimo između dvije i 20 tisuća koraka pri čemu najveće opterećenje nose naša stopala i naši zglobovi. U kojoj ćemo mjeri stopala održati zdravima ovisi o aktivnostima kojima se bavimo i obući koju nosimo.
Sjedenje i stajanje prevladavaju u životu suvremenog čovjeka. Takvim životom oslabljujemo mišiće i cirkulaciju u nogama. Oslabljeni mišići ne odrađuju svoju funkciju (podržavanje svodova stopala) što dovodi do raznih poteškoća – bolova i deformacija u zglobovima, koljenima, kukovima i kralješnici.Free Backlit Barefoot illustration and picture

Osim svakodnevnih aktivnosti i obuće koju nosimo, na zdravlje stopala utječu i tjelesna težina te genetsko naslijeđe. Jedan od najčešćih problema su ravna stopala – otežavaju hod, stajanje, uzrokuju bolove i brže umaranje, a mogu uzrokovati i razne deformacije stopala.

Nismo svi u prilici birati posao koji ćemo obavljati i način na koji ćemo ga obavljati i stoga je važno da obratimo pozornost na ono što možemo. Kvalitetna obuća, redovita higijena i njega stopala, nošenje anatomskih i ortopedskih uložaka po potrebi, vježbanje – stvar su našeg izbora i volje.

Za obuću je važno da bude od prirodnih materijala, udobna i prozračna, dovoljno velika (stopala tijekom dana otiču). Čarape bi također trebale biti od prirodnih materijala i čiste. Nošenje visokih potpetica valjalo bi izbjegavati u najvećoj mogućoj mjeri.Go Boho

Što se higijene tiče važno je svakodnevno prati stopala toplom vodom, dobro ih osušiti nakon pranja (kako bi izbjegli razvijanje mikroba i bakterija u vlažnoj sredini). Stopala bi trebalo redovito pregledavati i obratiti pozornost na eventualne promjene poput crvenila, pukotina, rana ili promjene boje.

Hladna stopala, bolna stopala, bolovi, deformacija prstiju ili noktiju, povlačenje stopala tijekom hoda, oticanje, žarenje u stopalima, bol u nožnom palcu i otežano savijanje palca, svrbež stopala, ljuštenje i suhoća kože na stopalima, grčevi, mrlje na koži, žuti, zadebljani nokti na nogama, nokti s bijelim mrljama – sve su to simptomi nekih oboljenja i uputno je potražiti liječničku pomoć ukoliko se pojave.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar