Žene i financije

Svaka odrasla osoba morala bi biti barem djelomično financijski neovisna.

Žene su sklone ne razmišljati o financijama dugoročno. Razlozi primarno leže u ustaljenim društvenim odnosima. Iako dosta žena ‘raspoređuje’ obiteljske financije (kućni budžet), većina njih planiranje i kupovinu svega što nije hrana i odjeća, prepušta muškarcima.

Žene, u pravilu zarađuju manje od muškaraca, a podnose teži financijski pritisak.
Ženski rad ne prestaje napuštanjem radnog mjesta. No, žene, puno češće od muškaraca svoj rad ne vrednuju financijski, daruju svoje vrijeme, trud, znanje, savjete i vještine.
U dobi kada postaje poslovno aktivna (po završetku školovanja), žena zasniva obitelj i briga za obitelj postaje njezin prioritet. Ta briga onemogućava ili znatno otežava ženi napredovanje u karijeri, a samim time i bolja primanja.

Podatak da je razvodom završio svaki treći brak u Hrvatskoj trebao bi potaknuti svaku ženu da razmišlja o osobnoj financijskoj sigurnosti. Činjenica je da u najvećem broju slučajeva djeca nakon razvoda pripadnu majci. Čak i kada očevi redovito uplaćuju alimentacije , to obično nisu iznosi kojima se mogu namiriti osnovne potrebe djeteta.
Zatim je tu pitanje stanovanja. Mnoge žene bez razmišljanja odlaze živjeti u kućanstvo svojeg supruga. Ako brak završi razvodom, nemaju kamo. Kada je to moguće, vraćaju se roditeljima, plaćaju podstanarstvo ili zbog teške situacije ulaze u odnose koji će im omogućiti financijsku sigurnost, a koji im zapravo ne odgovaraju.

Mladim ženama mirovina se čini dalekom budućnošću. No, danas je zbilja veliki broj žena koje jedva preživljavaju od svoje mirovine. Odlasci na porodiljne, izostanci s posla zbog bolesti djece ili drugih članova obitelji i u prosjeku niža plaća, rezultiraju manjom mirovinom.
Tu su i žene koje se odluče u potpunosti posvetiti obitelji te posljedično, ne ostvaruju vlastite prihode.
Žena starost može dočekati i sama. Brak ne mora završiti razvodom, ali može smrću ili bolešću bračnog partnera.

Žene o financijama ne vole razmišljati ‘na glas’ – kao da to pretpostavlja pohlepu, materijalizam, gramzivost ili nešto slično (neženstveno?).
Dovoljno je pogledati službene dokumente o vlasnicima nekretnina i pokretnina, svega što se može posjedovati – u velikoj većini slučajeva kao vlasnici vode se muškarci. Žene vlasnice iznimka su koja potvrđuje pravilo.

Zato, razmišljajte o budućnosti. Uplaćujte životno osiguranje ili neki drugi vid ulaganja koji će vam omogućiti da mirnije dočekate starost.
Informirajte se o tome kako najbolje štedjeti (gdje i pod kojim uvjetima), u što ulagati. Ne libite se tražiti stručnu pomoć i savjet.
Iznosi koje izdvajate ne moraju biti visoki, ali bi trebali biti kontinuirani. Prilagodite ih svom financijskom potencijalu. Kada možete izdvajajte više, kada ne možete izdvojite barem malo. Suprug, djeca, obitelj mogu ostati vaši prioriteti i na način da se više zauzmete za sebe.

ostavite svoj komentar