Funkcionalna hrana

Prema istraživanjima tržišta iz različitih europskih zemalja možemo zaključiti da većina potrošača ne poznaje izraz “funkcionalna hrana”, ali većina ispitanika podržava obogaćivanje hrane funkcionalnim sastojcima (vitaminima, mineralima, dijetalnim vlaknima…). Prihvaćanje takve hrane uvelike ovisi o upućenosti potrošača te o svijesti o korisnom utjecaju pojedinog sastojka na zdravlje.

Ne postoji “dobra” ili “loša” hrana, ali postoji dobra ili loša prehrana.

Prehrana je vrlo važan čimbenik zdravlja. Uz prehranu tu su i životne navike – pušenje, tjelesna aktivnost, izloženosti stresu i sl. također su važni čimbenici. Što je to funkcionalna hrana? Pod tim pojmom podrazumijevamo svu hranu s biološki aktivnim djelovanjem, koja pomaže očuvanju zdravlja i utječe na pojedine tjelesne funkcije. Osnovna i najvažnija uloga takve hrane je da sprečava bolesti te da poboljšava fizičko i psihičko stanje čovjeka. U svakodnevnoj prehrani susrećemo se s mnogim namirnicama koje se mogu svrstati u funkcionalnu hranu, a spomenuti ćemo najvažnije (i najčešće).

Žitarice, povrće i voće

Žitarice su izvor dijetalnih vlakana, proteina, minerala i vitamina. Zob i proizvodi koji u sebi sadrže zob smanjuju kolesterol u krvi, imaju povoljan učinak na rad srca i krvožilnog sustava (zahvaljujući dijetalnim vlaknima koja se nalaze u ljusci zrna). Zrna soje su izuzetan izvor bjelančevina, ali i tvari poput izoflavonoida koje ublažuju klimakterijske tegobe i snižavaju kolesterol u krvi.
Povrće i voće smatra se odličnim izvorom raznih vitamina, ali i drugih djelatnih tvari koje djeluju kao antioksidansi. Uz to voće i povrće je bogato i topljivim dijetalnim vlaknima. Rajčica je povrće koje je zadnjih godina postalo izuzetno popularno zbog visokog sadržaja likopena. Istraživanja su pokazala da likopen smanjuje rizik nastanka raka prostate, raka probavnoga trakta, grlića maternice, mjehura, kože, pluća te raka dojke. Učinak češnjaka na zdravlje je nadaleko i od davnina poznat. Češnjak ima antibiotsko djelovanje, snižava visoki krvni tlak i kolesterol u krvi. Učestala konzumacija povrća iz porodice kupusnjača (brokula, kelj, cvjetača i dr.) smanjuje rizik od nastanka raka zahvaljujući sadržaju glukozinolata. Konzumacija agruma smanjuje rizik od nastanka raznih vrsta raka. Naranča, limun, limeta i grejp uz vitamin C, sadrže i folate i dijetalna vlakna, te limonoidne tvari koje djeluju antitumorski.

Mliječni proizvodi

Fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta, kefira i acidofila najpoznatiji su predstavnici funkcionalne hrane u skupini mliječnih proizvoda. Kada govorimo o fermentiranim mliječnim proizvodima moramo razjasniti sljedeće pojmove: probiotik, prebiotik i simbiotik. Pod nazivom probiotik podrazumijevamo kulturu živih mikroorganizama, ili bakterija, koji doprinose očuvanju našega zdravlja. Korisne bakterije (Lactobacillus acidophilus, Bifobacterium bifidum) koje koristimo kao probiotike, neophodne su za dobru probavu i sintezu vitamina K. One sprječavaju rast patogenih mikroorganizama, jačaju imunitet te snižavaju razinu kolesterola u krvi. Prebiotici su sastojci hrane koji pospješuju rast i aktivnost nekih od crijevnih bakterija nazivaju . To su: škrob, dijetalna vlakna, oligosaharidi i slično (najpoznatiji je prebiotički dodatak, iz korijena cikorije, oligofruktoza ili inulin). On smanjuje kaloričnu vrijednost proizvoda, a ujedno poboljšava apsorpciju kalcija, magnezija i željeza, stimulira rast korisnih bakterija te blagotvorno djeluje kod crijevnih infekcija. Dijetalna vlakna, bubre u vodi te stvaraju osjećaj sitosti, pa se stoga koriste i za smanjenje prekomjerne tjelesne težine. Simbiotik se dobiva kombinacijom probiotika i prebiotika.

Riba

Ribe poput skuše, tune i lososa bogate su Omega-3 masnim kiselinama koje spadaju u skupinu esencijalnih nezasićenih masnih kiselina. Imaju važnu ulogu u sprječavanju bolesti srca i krvožilnog sustava, te smanjuju kolesterol u krvi.

Zeleni i crni čaj

Zeleni čaj dobivamo prelijevanjem listića biljke Camellia sinensis vrelom vodom. Prema tehnologiji obrade dijelimo ga na crni čaj (fermentirani) i zeleni čaj (nefermentirani). Kemijski je sastav zelenoga čaja vrlo složen. Crni je čaj po kemijskome sastavu složeniji od zelenoga čaja, ali sličnog djelovanja. Važan je izvor antioksidansa (karotenoida, tokoferola i vitamina C). Dokazano je i njegovo antimutageno, antibakterijsko i protuupalno djelovanje.

Maslinovo ulje

Izrazito povoljno djeluje na zdravlje. Sadrži optimalan odnos esencijalnih masnih kiselina i vitamina koji djeluju preventivno kod bolesti srca i krvožilnog sustava. Konzumacijom maslinovog ulja manjuje se rizik nastanka gastritisa i čira na želucu, a pozitivno utječe na rast i razvoj.

ostavite svoj komentar