Umorne oči

Oči peku i crvene su…

Kada oči peku, crvene su i imamo osjećaj stranog tijela i umora najčešće se radi o pretjeranoj suhoći. Smetnje su različitog intenziteta – od blažeg osjećaja neugode do teških oštećenja oka.
Tijekom ljetnih mjeseci uzrok suhoće može biti izloženost klima-uređajima, propuh, prejaka sunčeva svjetlost, zimi suhi zrak u prostorijama, dim cigareta, potom nošenje kontaktnih leća, dugotrajno sjedenje pred računalom (rijeđe treptanje)…

IMG_0466[1]Bol nastaje zbog razdraženog ili upaljenog oka, a često dolazi do ozljede rožnice i slabijeg vida jer oko izlučuje premalo suza ili one imaju neprimjeren sastav.
Pojava suhoće očiju češća je kod osoba koje boluju od reumatizma, dijabetesa ili bolesti štitne žlijezde ili neke virusne infekcije.
Nakon 65. godine sa ovim se problemom susreće gotovo svaka četvrta osoba (sa godinama dolazi do smanjene produkcije suza, posebno kod žena).
Funkcija suza je zaštita oka, njegovo vlaženje i podmazivanje. Različiti faktori dovode do smanjene produkcije suza, pretjeranog isparavanja suzne tekućine ili do drugih promjena sa posljedicom nedovoljnog vlaženja oka i njegove suhoće.
Manjak suza kao i smanjena kvaliteta istih mogu dovesti do upale koja smanjuje osjetljivost oka na suhoću što za posljedicu može imati razna oštećenja.
Ove simptome ne treba zanemariti jer su suhe oči puno osjetljivije na razne infekcije i oštećenja. Pomoć i savjet treba potražiti najprije kod svog liječnika.
Najčešće se radi o navedenim uzrocima (suhi zrak, dugotrajno gledanje u monitor i dr.), ali to može biti i simptom neke bolesti ili posljedica uzimanja nekih lijekova (antihipertenziva, antidepresiva, kontracepcije i dr.).

IMG_0467[1]Za otklanjanje poteškoća savjetuje se otkloniti ili barem donekle smanjiti vanjske negativne faktore – izbjegavati prostore sa suhim zrakom, prostore u kojima se puši, redovito prozračivati prostorije, ovlaživati zrak u zatvorenim i grijanim prostorima, za vrijeme rada na računalu raditi pauze (zagledati se u daljinu i polako otvarati i zatvarati oči, par puta snažno trepnuti, zijevnuti, zakolutati očima i naizmjence gledati na lijevu pa na desnu stranu), piti dovoljno tekućine, za sunčanih dana nositi naočela sa UV zaštitom, jesti namirnice bogate luteinom (pigment koji djeluje kao svjetlosni filter kod jake izloženosti oka svjetlu)…
Važno je i dovoljno vremena provoditi na svježem zraku, izbjegavati propuh, provjeravati filtere na klima-uređajima u domu i u automobilu, u bazenima izbjegavati kontakt sa kloriranom vodom (nositi naočale za plivanje), dovoljno spavati i redovito kontrolirati oči kod liječnika (sa naglaskom na kontrolu oštrine vida).
Prehrana ili dodaci prehrani koji sadrže omega-3 ili omega-6 masne kiseline u omjeru 1:1 pokazali su se vrlo korisnima u slučajevima suhoće očiju.
U praksi bi to značilo konzumiranje ribe tri puta tjedno, ili dodataka prehrani u obliku ribljeg ulja minimalno 1 gram dnevno ili pak konzumiranje ulja lanenih sjemenki ili dodataka prehrani koji ga sadrže. Sa konzumacijom ulja lanenih sjemenki treba biti oprezan jer ga svi ne podnose u većim količinama – neke osobe reagiraju probavnim smetnjama i zato je najbolje konzultirati se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Pored toga liječnici savjetuju kapi za oči koje čine zamjenu za prirodne suze. Osobama koje imaju osjetljive oči preporuka je izabrati one umjetne suze čiji je podmazujući efekt najizraženiji te one čiji konzervans ima najmanje neželjenih nuspojava.

Na prirodan način pomoći će i oblozi natopljeni mlakim čajem crnog sljeza (Malva vulgaris) ili oblozi sa malim ručnikom natopljenim toplom vodom koji se drži na kapcima 15-ak minuta, par puta dnevno.
Tijekom dana i blaga masaža vjeđa kružnim pokretima dlanova može privremeno ublažiti smetnje.

ostavite svoj komentar