Dodaci prehrani

Jesu li nužni?

Razni multivitaminski pripravci (tablete, sirupi) nisu, poput lijekova, strogo regulirani. Proizvođači takvih pripravaka nemaju obavezu obavljati niz istraživanja o učinkovitosti i sigurnosti tih proizvoda i mogu ih reklamirati i prodavati s porukama koje ne moraju biti istinite (”pomoći će vam nositi se s brzim tempom života”, ”pomoć kognitivnim funkcijama i mentalnoj učinkovitosti”, ”potpora kod dnevnog opterećenja”, ”ključni za mišiće i energiju”, ”za aktivni životni stil”, ”neophodno stanicama za stvaranje energije”, ”potiče imunitet”, ”vaši borci za imunitet”, ”gorivo za zdravlje”, ”za zdraviji izgled kože”, ”za poboljšanje raspoloženja” i dr.). Marketinški stručnjaci dobro znaju što prosječnoj osobi nedostaje i za čime će posegnuti u želji da to promijeni.
Dodatni je problem i kupnja takvih preparata putem interneta, od neprovjerenih dobavljača i proizvođača.

Prosječni su građani u nedoumici : uzimati li dodatke prehrani ili ne? Nema jedinstvenog mišljenja oko korisnosti uzimanja ovakvih preparata. Jedni ih preporučuju, drugi kažu da je to samo bespotrebno bacanje novaca. Neki će preporučiti skuplje i navodno kvalitetnije proizvode, neki će reći da je to sve više-manje isto.
Naša je preporuka ništa ne uzimati bez prethodnog razgovora s obiteljskim liječnikom i dobrog informiranja kao i osluškivanja vlastitog tijela. Kad god je to moguće, važne nutrijente treba uzimati putem hrane.

Kad je osobi laboratorijskim pretragama utvrđen manjak određenog vitamina ili minerala najvjerojatnije će obiteljski liječnik preporučiti uzimanje i nadoknadu nedostajućeg suplementa. Također će to biti slučaj kod posebnih stanja (trudnoće npr.) ili oboljenja.

Veliki broj osoba uzima vitaminsko-mineralne preparate na svoju ruku misleći da uzimanje ne može štetiti. To nije točno.
Prijeđemo li granicu riskiramo hipervitaminozu, simptomi koje nisu bezopasni (proljev, nadutost, slabost, glavobolju, umor, zamagljen vid, razdražljivost, nesanicu, ukočenost, mentalne poteškoće, mučninu, povraćanje, prekomjerno znojenje, groznicu, povećani rizik od bubrežnih kamenaca, lomljive nokte, gubitak kose i slično).
Osim toga, unos jednog nutrijenta može smanjiti apsorpciju ili maskirati manjak drugog. Također, može doći do interakcije pojedinog vitamina i lijeka koji osoba uzima.

Želeći poboljšati svoje zdravlje možemo postići upravo suprotno – narušiti ga ili, u najmanju ruku, samo bezrazložno potrošiti novac.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar