Gorgonzola

Meki, masni, srednje zreli sir…

Gorgonzola je ime dobila po istoimenom mjestašcu u Lombardiji, U Italiji. Gorgonzola je sir sa zaštićenim geografskim porijeklom – originalna gorgonzola nosi oznaku D.O.C. (Denominazione di Orgigine Controllata). Smije se proizvoditi samo na području između Lombardije i Piemonta.
Za proizvodnju gorgonzole upotrebljava se mlijeko vrhunske kakvoće koje ne sadrži tragove antibiotika ni pesticida jer se u protivnom plemenite plijesni i mliječni fermenti odgovorni za specifične odlike gorgonzole, ne bi uspjeli razviti.

Gorgonzola spada među najstarije sireve – prvi pisani dokazi potječu iz Gorgonzolu odlikuje snažan, ugodan okus. Ponekad sa žućkastom notom, prošarana plavskatom plemenitom plijesni (roda Penicillium).
Nastao je pukim slučajem – kada je neporodani sir popljesnivio.
Nakon četiri tjedna zrenja sir se buši šupljim iglama kako bi plijesan lakše prodrla kroz sir. Intenzitet boje plijesni ovisi o trajanju zrenja (obično od tri do šest mjeseci na hladnom).

Proizvodi se više vrsta gorgonzole: dolce, piccante i dolcelatte. Gorgonzola dolce je mekana, blažeg okusa i krhkija zbog kraćeg perioda zrenja (od 3 do 6 mjeseci), s kapima (goccia) koje su kremaste i lijepo vidljive u siru, dok je plijesan svjetlije, sivo zelene boje. Sadržava veći postotak vode i manji postotak soli.
Zrelija gorgonzola, piccante, sadrži manje vode i do 3% soli; ima jasno definirane vertikalne crte na kojima je maslinasta do intenzivno zelena plijesan unesena, podsjeća na mramor.
Gorgonzola je sir cijenjen i vrlo prisutan u kulinarstvu. Sastojak je mnogih delicija, od čuvene pizze Quatro formaggi do umaka, salata, tjestenina, rižota, njoke, uz biftek…

Kao desert najbolje se slaže sa kruškama, breskvama, šljivama, orasima i medom.
Preporučuje se kupovina manjih količina sira zbog lakšeg čuvanja. Ukoliko poprimi preintenzivan miris i okus zbog dužeg čuvanja može se iskoristiti za pripremu izvrsnih umaka.
Uz gorgonzolu i jela sa gorgonzolom poslužuju se strukturirana crna vina, posebno predikatna vina i ona s većim ostatkom neprovrela sladora.
Poslužite gorgonzolu na plati sa sirevima, isprobajte sendvič sa gorgonzolom, pršutom i rukolom, lazanje sa tikvicama i gorgonzolom, rižoto sa šinatom i gorgonzolom

ostavite svoj komentar