Grčki jogurt

Kremast i ukusan obrok…

Jogurt koji poznajemo pod nazivom grčki proizvodi se na način da se iz klasičnog jogurta, proizvedenog fermentacijom mlijeka pomoću bakterijskih kultura, izvlači sirutka, čime se dobije gust jogurt koji ne bi smio sadržavati dodane šećere, sladila ili tvari za zgušnjavanje.

Nažalost, u trgovinama najčešće nalazimo proizvode koji se nazivaju grčkim jogurtima, a koji nisu dobiveni odvajanjem sirutke već ugušćeni dodatkom mlijeka u prahu ili vrhnja (“grčki tip jogurta”, a ne grčki jogurt). Stoga je najsigurnije napraviti svoj vlastiti, home-made grčki jogurt ili pažljivo čitati deklaracije pa odabrati onaj koji sastavom odgovara vrijednostima koje bi trebao imati (premda se iz deklaracija često ne može doznati sve potrebno za ocjenu kvalitete i autentičnosti).

Za orijentaciju pravi grčki jogurt sadrži od prilike sljedeće vrijednosti na 100 g:

  • 10 g proteina,
  • 4 g ugljikohidrata
  • 9 g masti

Zbog svoje guste i kremaste teksture, grčki jogurt može zamijeniti masnije proizvode poput krem sira, ulja, maslaca, kiselog vrhnja , ponekad i majoneze u salatama, izvrstan je u slasticama, u kombinacijama s voćem, s orašatim plodovima, sa žitaricama… Izvrstan u raznim kombinacijama za doručak...

“Fruit And Yogurt Salad Healthy Breakfast”- Image courtesy of KEKO64 at FreeDigitalPhotos.net  

 

ostavite svoj komentar