Hrana koju bismo trebali izbjegavati

Sve je veći broj pretilih osoba, posebno djece, što je posljedica, između ostaloga i nepravilnih prehrambenih navika. Osim toga, hrana bi trebala hraniti i snažiti naše tijelo, ne opskrbljivati ga isključivo kalorijama.  Osim pretilosti, sve prisutnije su i bolesti poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka, alergija i mnogih drugih. Izbor hrane jedan je od najvažnijih životnih izbora.

Konzumiramo li previše prazne hrane, one koja ne sadrži dovoljno hranjivih tvari, postajemo tromiji, neraspoloženiji, umornij, teže se usredotočujemo, češće osjećamo žudnju za hranom, lošije spavamo…

Pizza, Salami, Food, Cheese, Italian

Na ‘crnoj listi’, nalazi se hrana koju bismo trebali izbjegavati, a to su posebice gazirana i negazirana, slatka pića, pogotovo ona koja sadrže kofein. Izbjegavati bismo trebali i margarine, mesne prerađevine (posebno paštete i hrenovke), instant juhe i slične namirnice koje sadrže puno soli i raznih aditiva.

Posebno popularni među djecom su industrijski deserti koji sadrže veliki udio masnoća, šećera, konzervansa. Premda se reklamiraju kao proizvodi namijenjeni djeci, obogaćeni nutrijentima važnim za pravilan rast i razvoj, riječ je uglavnom o marketinškim trikovima ili pak nepovoljnom razmjeru štetnih i korisnih sastojaka u tim proizvodima.

Gotovi keksi i grickalice sadrže nezdrave masnoće, puno šećera, prevelike količine soli, umjetnih boja, konzervansa i dr.

Pekarski proizvodi od bijelog brašna, pogotovo oni prženi ili oni od masnih tijesta također su namirnice koje treba izbjegavati. Djeca se na njih ‘navuku’ pa teško prihvaćaju jednostavne, zdrave namirnice.

Jedno britansko istraživanja pokazalo je da jedno od troje djece u Britaniji svakodevno konzumira čips. ID-100375433
Kod nas situacija nije značajnije drugačija. Ako ne konzumiraju čips, djeca konzumiraju druge grickalice i to svakodnevno, zamjenjujući njima nutritivno vrijedne, hranjive obroke. Većina roditelja također previše često konzumira takvu vrstu hrane – djeci nedostaju prijeko potrebni pozitivni uzori.

Na ‘crnoj listi’ su i kokice, pogotovo one u pakiranjima za pripremu u mikrovalnoj pećnici.

U našem je okruženju najdostupnija loša hrana, nudi se posvuda i teško je oduprijeti se tom izazovu. Zdraviji životni izbori putevi su kojima se rjeđe ide jer su teži, zahtijevaju određenu razinu svjesnosti i discipline. Ipak,  nedvojbeno rezultiraju boljim zdravljem i osobnim zadovoljstvom i zato vrijedi pokušati.

Samo epidemijski razmjeri pretilosti među djecom i odraslom populacijom trebali bi nam dati pozitivan impuls za promjene u smjeru. A pretilost je samo vrh sante leda…

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar