Margarin

Dobar ili loš izbor…

Prema definiciji margarin je emulzija vode u ulju dobivena miješanjem i kristalizacijom tekućih sjemenskih biljnih ulja i čvrstih tropskih biljnih masti.
Prvi margarin dolazi iz Francuske, napravljen od goveđe masti kao zamjena za maslac. Od tada pa do danas margarni doživljava uspone i padove, hvalospjeve i kritike, razne preobrazbe. Stabilnost, funkcionalnost, dostupnost i ekonomičnost i svojevremene preporuke zdravstvenih institucija uvele su margarin na velika vrata u prehranu.
No, devedesetih godina prošlog stoljeća znanstveno je potvrđeno da transmasne kiseline (prisutne u margarinu) imaju vrlo nepovoljan učinak na zdravlje srca i krvnih žila i da uzrokuju cijeli niz drugih zdravstvenih problema. Smanjena potražnja natjerala je proizvođače da tijekom proizvodnje uklone transmasne kiseline iz margarina.

Svatko tko je ikada kupio margarin primjetio je da proizvođači rado ističu povoljan omjer nezasićenih masnih kiselina u odnosu na one nezasićene, obogaćenost vitaminima i izostanak trans masnih kiselina u svom proizvodu.

Protivnici margarina reći će da se radi o potpuno neprirodnom, nejestivom i štetnom proizvodu. Visoke temperature u proizvodnji uništavaju antioksidanse u ulju od kojeg se margarin proizvodi, ta se ulja hidrogeniziraju i esterificiraju, odnosno stvrdnjavaju uz uporabu po zdravlje upitnih kemikalija i transmasti koje su prisutne i u gotovom proizvodu. Nastale masnoće razlikuju se od prirodnih masnoća i navodno su našem tijelu neprepoznatljive pa pridonose cijelom nizu zdravstvenih poremećaja.

Neke znanstvene studije povezuju konzumaciju margarina sa pojavom alergija, ekcema, astme, oštećenja arterija, srčanih bolesti, Alzheimerove bolesti i drugih zdravstvenih problema.
Još jedan nedeostatak margarina svakako je veći sadržaj omega-6 masnih kiselina u odnosu na omega-3 masne kiseline. Višak omega-6 kiselina izaziva upalne procese u tijelu i uzrokuje razne zdravstvene probleme.

Cijena margarina daje nam naslutiti da osnovna sirovina za proizvodnju margarina – biljno ulje, zasigurno nije pravorazredno.
Ako ste u dilemi – maslac ili margarin, definitivno maslac, a najbolji izbor svakako su hladno prešana prirodna ulja poput maslinovog.

ostavite svoj komentar