Jesam li dobra mama?

Milijuni zaposlenih žena širom svijeta postavljaju si ovo pitanje gotovo svakodnevno…

Posao je zasjeo na prvo mjesto. Privatni život trpi. Pri tome ne mislimo samo na količinu vremena provedenog na poslu, nego i na stres i napor koji idu uz posao, odnose sa kolegama i pretpostavljenima, kao i iznos plaće koju dobivamo (zarađujemo).

Najviše sati tijekom dana zaposlene osobe provode upravo na radnom mjestu. Zaposlene mame zbog svega navedenog proživljavaju dvojbe i nedoumice tipa ‘Jesam li dobra mama?’, ‘Jesam li dobra supruga?’, ‘Jesam li dobra u svom poslu?’, ‘Mogu li bolje?’… i mnoge druge slične dvojbe.

Provedena istraživanja otkrivaju slijedeću sliku: Zaposlena mama uspije u prosjeku provesti jedan sat u društvu svoje djece (ili djeteta), u igri, razgovoru i sl. U tih sat vremena nije uračunato vrijeme odvoženja u vrtić ili školu, dovođenja iz vrtića ili škole, ali ni boravak u zajedničkom prostoru u vrijeme dok mama kuha ručak, a dijete piše zadaću, na primjer.
Puno, malo ili dovoljno? Nema jedinstvenog odgovora. Za nekoga to je puno, za nekog drugogo to je malo.
Svakako bi zdravije bilo razmišljati o kvaliteti vremena koje roditelj provodi sa djetetom, nego o količini vremena (kvantiteti).
Većina žena osjeća potrebu ostvariti se i kroz majčinstvo i kroz karijeru. I to je posve u redu. Naravno, tu su i razlozi financijske prirode. Ne mogu si sve žene priuštiti ostanak kod kuće, pa čak niti ostanak kod kuće do kraja porodiljnog dopusta.
Svakako je teže i napornije biti zaposlena mama, ali nije neizvedivo. Organizirana obitelj u kojoj tata aktivno sudjeluje u odgoju i obiteljskim obavezama može dobro funkcionirati. U obiteljima u kojima postoji ravnomjernija podjela kućanskih poslova i brige za djecu unutar obitelji (između mame i tate prvenstveno), mame imaju znatno manju grižnju savjesti vezanu za boravak s djecom, odmornije su, raspoloženije i manje nervozne.

Mame koje su majčinstvo stavile na prvo mjesto nisu nužno bolje mame. Svakako je lakše i za obitelj i za ženu biti ‘samo’ mama. Manje je žurbe i strke, manje stresa i napora.

Ali to je li netko dobra mama ili nije dobra mama ne ovisi samo o tome je li mama zaposlena ili nije.

ostavite svoj komentar