Korištenje osobnog jezika u odgoju

Za stvaranje bliskijeg i toplijeg odnosa…

Ključ dobrog roditeljstva prvenstveno je – rad na sebi. Kao roditelji svi mi griješimo. Na dobrom smo putu da to činimo u manjoj mjeri osvještavamo li vlastite emocije i obrasce ponašanja te pokušavamo izbjeći ponavljanje modela koje smo naučili (od vlastitih roditelja i društva) i prepoznali kao nekonstruktivne i nepodržavajuće.

Roditelj je prvi i najvažniji odgojitelj i onaj koji, između ostaloga, dijete uči i tome koje je granice i kada prihvatljivo prelaziti, a koje i kada nije.
Da bismo u tome bili uspješni važno je da osvijestimo i naše vlastite granice. Nakon toga trebali bismo naučiti jasno ih i dosljedno izražavati. Velika pomoć u tome je korištenje osobnog jezika, onog kojim izražavamo osjećaje i potrebe. Taj jezik nužan je u situacijama kad preuzimamo odgovornost u odnosu s drugim ljudima (u ovom slučaju s djetetom), a da pri tom ne želimo prekinuti ili zakomplicirati odnos s njima.
To je prvi jezik kojim djeca počinju govoriti (neovisno o tome govore li njihovi roditelji tim jezikom).
Jezgru osobnog jezika čine sljedeći sklopovi: hoću (želim) – neću (ne želim), volim (sviđa mi se) – ne volim (ne sviđa mi se), hoću to raditi – neću to raditi.

Tijekom života, uz osobni obično naučimo i društveni jezik, akademski jezik i književni jezik od kojih niti jedan nije prikladan za izražavanje, bavljenje i rješavanje međusobnih sukoba.
Npr. umjesto da djetetu kažemo „ne smiješ jesti toliko slatkiša“ možemo reći „želio bih/željela bih da ne jedeš toliko slatkiša“. Ili „sad imam potrebu odmoriti, kasnije ću se rado s tobom poigrati.“.

Kad riječima izražavamo neki stvaran osjećaj ili potrebu dijete to osjeti i tad nema potrebu (ili je ima u značajno manjoj mjeri) inzistirati na svom zahtjevu. Ostajemo li dosljedni i jasni potreba za inzistiranjem vremenom biva sve manja.
Kad roditelj izražava svoje emocije (tugu, radost, ljutnju, štogod…) potiče i dijete da čini isto te razvija bliskiji odnos s djetetom i s drugima (s drugim roditeljem/partnerom, s drugim osobama).

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar