Podizanje imuniteta prirodnim i jednostavnim načinima

Rezultati neće izostati…

Pridržavajući se sljedećih preporuka povećat ćete vjerojatnost da ostanete zdravi i uživate u zimskim radostima.

Manje sresa – više zadovoljstva
Stres je tihi ubojica zdravlja. Dokazano je da psihički život ima veliki utjecaj na fizičko zdravlje. Izlaz je u pronalaženju najboljih načina za suočavanje sa stresom, izbjegavanju stresnih situacija koliko god je to moguće i stvaranju uvjeta za bolje raspoloženje, radost, uživanje… Reći ćete da to nije jednostavno i biti ćete u pravu. Ipak, teže je biti bolestan i neraspoložen. Zato, nema izbora, ili-ili…

Dovoljno sna/odmora
Dovoljno sna i odmora od velike je važnosti za očuvanje zdravlja. Koliko pojedinoj osobi treba sna ovisi o nizu ćimbenika – dobi, izloženosti fižičkim i psihičkim naporima, godišnjem dobu i dr. Važno je osjećati se odmorno i naspavano.

Pijenje tekućine
Tijekom hladnijih mjeseci obično zanemarimo pijneje tekućine. Ne čekajte žeđ, tijekom dana barem pet- šest puta popijte čašu obične vode. Uz vodu, treba piti i biljne čajeve.

Tjelovježba/kretanje/boravak na svježem zraku
Veliki dio vremena provodimo u zatvorenom prostoru i nedovoljno se krećemo. Umjereno vježbanje i svježi zrak povoljno utječu na raspoloženje i na zdravlje u cjelini.

Kava
Unos kave treba ograničiti. Kava je dobra i pozitivno utječe na zdravlja samo u umjerenim količinama. Uz kavu obavezno popijte čašu vode jer je kava diuretik (izvlači vodu iz organizma).

Slatko
Smanjite količinu šećera koji unosite u organizam. Što više šećera konzumirate više ga želite, a imate manje energije i češće pobolijevate. Šećer nemojte zamijeniti umjetnim sladilima. Ona su pak štetna na drugi način.

Izbalansirana prehrana
Svaki dan bi trebali jesti raznoliku hranu iz više grupa: voće, povrće, meso, žitarice i voda. Najbolje je rasporediti obroke na tri glavna i dva manja u toku dana. Baza zdrave prehrane je doručak i zato ga ne preskačite.
Svako voće i svako povrće  ima drugačiji kemijski sastav i zato je važno jesti raznovrsno i raznobojno voće i povrće.

Super namirnice za podizanje imuniteta:

Sok od limuna obiluje citaminom C koji je vrlo važan u podizanju općeg zdravlja, a njegova kiselot potiče razvoj zdravih bakterija koje sudjeluju u zaštiti organizma od razvoja štetnih bakerija i virusa.
Sok od limuna možete piti kao limunadu (jedan limun, žlica meda, 2 dl vode), možete ga dodati u čaj (ne prevruć), limunovim sokom možete začinjavati salate i dr.

Češnjak je izuzetno učinkovit prirodni antibiotik. Najbolji je sirov, jer termičkom obradom gubi dio vrijednih tvari.

Aloa vera ima jako široki spektar djelovanja.  Primjenjuje se za liječenje i prevenciju mnogih bolesti. Sadrži mnoštvo hranjivih i ljekovitih prirodnih supstanci, koje su tijelu neophodne i koje povoljno i korisno djeluju na sve biološke funkcije našeg tijela. U sebi sjedinjuje niz bioaktivnih sastojaka i prirodnih hranjivih sastojaka koji su neophodni za naš organizam, te niz minerala, vitamina, aminokiselina i enzima.

Eterična ulja sadrže kompleksne sastojke u koncentriranom obliku i predstavljaju ozdravljujuću, životnu snagu biljaka. Pomažu tijelu u samoiscjeljenju, jačaju imunološki sustav. Njihovi mirisi blago djeluju i na duh (preko hipotalamusa) što se podsvjesno odražava na osjećaj sklada i dobrog raspoloženja. Eterična ulja imaju antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva.

 

ostavite svoj komentar