Zaštita od komaraca

S ljetom stižu i naši stari znanci – komarci.

Ljeti je zbog vrućine teško zaspati, a kada nam to napokon uspije probude nas male krvopije. Zuje nam oko glave, vrebaju… Zaštititi se od komaraca valja ne samo zbog neugodnog sjećaja nakon uboda, nego i zbog činjenice da komarci mogu prenositi zarazne bolesti poput malarije, žute groznice, Lajmske bolesti itd.

Rješenje?

Jedno od mogućih rješenja su gotovi proizvodi kojih je pregršt u našim trgovinama i ljekarnama. Ako ne spadate u krug osoba koje brine sadržaj takvih proizvoda, izbor je pred vama. Ako se odlučite za kupovinu repellenta, zbog razlike među različitim vrstama komaraca, preporučujemo da birate proizvode sa više sastojaka, jer u pravilu oni su puno efikasniji, nego repellent, koji sadrži samo jedan ili dva sastojka. Deet je najčešći sastojak sredstava za zaštitu od komaraca. Vrlo je učinkovit, ali sve više znanstvenih studija pokazuje da loše utječe na zdravlje, točnije na ljudski mozak. Zato preporučamo da ga izbjegavate.

Faktori, koji oslabljuju djelovanje repellenta:

Tu su i neki odgovori iz prirode.

Prirodna sredstva će efikasno odbijati komarce, ali potrebno ih je nanositi svaka 2 sata i u većim količinama nego kemijska sredstva protiv komaraca.Od prirodnih sredstava protiv komaraca i drugih kukaca najpoznatije je ulje citronele. Na popisu prirodnih sredstava još su i lavanda, ružmarin, kadulja, cimet, paprena metvica i mačja metvica. Npr. za vrijeme pripreme roštilja položite kadulju i ružmarin na užareno ugljevlje. Isparavanje tih biljaka odbitti će komarce. Esencijalna ulja limuna, eukaliptusa i cimeta šire mirise koji također odbijaju komarce. Možete staviti na kožu ili odjeću par kapljica nekog od tih ulja svakog dana. Još je učinkovitija smjesa ovih ulja i maslinovog ulja, s kojom također možeš namazati kožu.

Komarci ne podnose miris češnjaka.

Nažalost, ne podnosi ga niti većina ljudi, pa sljedeći savjet mogu poslušati samo oni koji ne spadaju u tu skupinu ili oni koji su voljni izabrati manje od dva zla. Režanj češnjaka prerežite na pola i premažite kožu razrezanom stranom. Druga metoda uključuje spravljanje soka od češnjaka. Iscijeđeni sok (od par češnjeva) uliti u šalicu vode, promiješti i poprskati smjesom kožu ili odjeću. Još jedna neprijateljska smjesa za komarce je nasjeckani peršin pomiješan s jabučnim octom.

Nakon uboda komarca
Ako ste ipak dobili ubod komarca, možete primijeniti slijedeća sredstva, da bi olakšali svrbež i crvenilo:
Eterična ulja :lavanda, limunski eukaliptus, limunska trava, lovor, hamamelis, geranij.
Ostalo: Aloe vera (krema), ulje crnog kumina, soda bikarbona (razrijedite sa vodom, da bi napravili gustu pastu, nanesite na mjesto uboda), kamilica (krema), propolis (krema), neven (krema), koloidno srebro (sprej).

ostavite svoj komentar