Kako umanjiti negativne posljedice razvoda za djecu?

Razvod roditelja jedan je od najstresnijih događaja u životu, za roditelje i djecu. U tom razdoblju i jedni i drugi prolaze kroz emocionalne i socijalne poteškoće. Kod djece se poteškoće mogu manifestirati kroz lošije rezultate u školi, češće periode neraspoloženosti, zabrinutosti, nesigurnosti, agresivnosti…
Roditelji bi tada trebali pokazati razumijevanje za iste i djetetu biti podrška u prilagođavanju na nove životne okolnosti.

U tom je razdoblju o razvodu teško (ali moguće) razgovarati mirno i staloženo i stoga nije naodmet potražiti stručnu pomoć, kako za dijete tako i za sebe. Važno je imati priliku otvoriti se osobi od povjerenja i izreći svoje osjećaje vezane uz razvod. To je moguće i s prijateljem/prijateljicom kao i s bliskim članom obitelji. Pri tom valja imati na umu da emocionalna  uključenost često koči objektivnost i onemogućava ili otežava pružanje konstruktivne podrške.

Kid, Sleep, Dad, WalkBudući da nakon razvoda dijete  u najvećem broju slučajeva nastavlja živjeti s jednim roditeljem, dok drugog povremeno viđa, ono osjeća  odsutnost onog drugog. Jedan roditelj ne može nadoknaditi drugog. Fizička odsutnost (najčešće oca) često je povezana i s emocionalnim udaljavanjem od djeteta što može rezultirati različitim deficitima u odgoju djeteta.

Primarni roditelj, onaj kojem je dijete povjereno na skrb (najčešće je riječ o majci), u ulozi samohranog roditelja susreće se sa značajno drugačijim izazovima što u nemalom broju slučajeva rezultira smanjenim roditeljskim kapacitetima.

People, Father, Man, Baby, Girl, Kid

Najviše problema ipak ne proizlazi iz razvoda samog po sebi nego iz sukoba među roditeljima, prije, tijekom i nakon razvoda. Ti su sukobi za dijete vrlo stresni i štetni.

Roditelji u tom razdoblju manipuliraju jedni drugima i djecom, uvlače djecu u sukobe i primoravaju ih na biranje strane, koriste se djecom kao oruđem za povrjeđivanje druge strane ne poimajući kako se dijete osjeća u tako nezavidnoj situaciji.

Dispute, Man, Woman, Child, Silhouettes, EducationZa negativne posljedice razvoda odgovorni su roditelji, uglavnom oba, u većoj ili manjoj mjeri. Želimo li umanjiti te posljedice važno je da nesuglasice rješavamo bez prisutnosti djece, da dijete (ili djecu) ne uvlačimo u sukobe, da iste (sukobe) izbjegavamo u najvećoj mogućoj mjeri, nastojimo imati korektne odnose i koliko-toliko redovnu komunikaciju s drugim roditeljem svog djeteta i bivšim partnerom. To nije lako, ali je neophodno, za dobrobit djeteta i za dobrobit samih roditelja. Najteže je u početku, dok je emocionalni naboj još jak, vremenom postaje lakše i tada roditelji uviđaju prednosti takvog postupanja.

Nakon razvoda važno je sačuvati uključenost oba roditelja u život djeteta. Treba nastojati organizirati zajedničke aktivnosti i druženja s djecom, međusobno komunicirati vezano uz razvoj djeteta i dijeliti eventualne probleme, uvijek imajući na umu dobrobit djeteta. Ukoliko roditelji zadrže koliko-toliko pozitivan i suradnički odnos dijete će se bolje prilagoditi na nove životne okolnosti.

Negativne emocije koje se javljaju u procesu razvoda valja prihvatiti i naučiti nositi se s njima. Od pomoći može biti druženje s bliskim osobama, miran i podržavajući razgovor, kvalitetno provođenje slobodnog vremena, fizičke aktivnosti, boravak u prirodi i sl.

Uvođenje novog životnog ili romantičnog partnera u život djeteta trebalo bi uslijediti tek nakon što dijete prihvati novonastalu situaciju i novi život s roditeljima koji žive odvojeno. Dajući djetetu vrijeme za prilagodbu povećavamo šanse da dijete prihvati novu osobu i da razvije bolji odnos s njim/njom.

Razvod braka je neprilika koju, uz odlučnost i ustrajnost, te stručnu pomoć i podršku, možemo preobraziti u priliku – za osobni rast i osnaživanje kako roditelja tako i djeteta te za stvaranje odnosa na novim osnovama.

Mogući su i brojni pozitivni ishodi razvoda koliko god se to nedostižnim ili nemogućim činilo…

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar