Reciklirati, baciti, prenamijeniti ili?

Pitanje je sad…

Ako ste bar malo ekološki osviješteni i reciklirate staklo, papir, plastiku, građevinski materijal i zeleni otpad možda možete razmisliti i o tome da napravite korak dalje.
Nemojte reći da već činite dovoljno, posebno u odnosu na druge. Nažalost, ako se obistine predviđanja vezana uz klimatske promjene svi ćemo snositi posljedice nemara, ne samo oni koji su ignorirali.basket-628598_640
Neizmjerno velike količine otpada kojeg svi mi, svakog dana, prilično bezbrižno stvaramo u našim kućanstvima, uredima ili na ulici i odlažemo u spremnike koje netko negdje odvozi, najodgovornije su za štetu koja je već nanesena i koju i dalje, svakog dana, nanosimo našem planetu.
Gradovi i općine imaju zakonsku obvezu omogućiti građanima odvojeno prikupljanje otpada što je preduvjet da reciklabilni materijali budu reciklirani i ponovno iskorišteni.
Osim kompaktnih predmeta od stakla, plastike, metala, tekstila (za koje postoje spremnici u većini gradova u našoj zemlji) na reciklažnim dvorištima možemo odlagati i:

Kemijske olovke
Kemijske olovke sastoje se od niza dijelova, od kojih je dobar dio plastika. Stare i neupotrebljive kemijske možemo rastaviti, a dijelove odložiti u spremnike za metal (metalne dijelove) i plastiku (plastične dijelove).
Mobilni telefoni
Mobilni uređaji spadaju u opasni otpad i valja ih odlagati odvojeno od ostalog otpada. Postoje i ovlaštene tvrtke koje otkupljuju kako nove tako i polovne, ispravne i neispravne mobitele, tablete, monitore i ostali elektronički otpad. Stari mobitel (ako je još uvijek ispravan) možete i pokloniti nekome.

Tepisi
Tepisi se mogu reciklirati kao tekstil. Ukoliko preuređujete stan i želite se riješiti starog tepiha razmislite bi li možda dobro došao nekome (ako nije prestar i u lošem stanju). Ako poklanjanje nije opcija ostaje vam reciklažno dvorište.

Stari namještaj
Prije nego stari ormar, stol ili stolicu odvezete u reciklažno dvorište razmislite o prenamjeni, novom izgledu, osvježenju… Pokušajte nekome pokloniti. Danas se mnogi ljudi odlučuju za restauraciju starog namještaja i kombiniranje starinskog i modernog namještaja.

Kozmetička ambalaža
Bočice od šampona, losiona, paste za zube i dr. kao i ambalažu u kojoj kupujemo četkice za zube, kozmetički pribor i dr. možemo odložiti u spremnike za plastiku. Svakako savjetujemo kupovanje ambalaže koja je eco-friendly (od reciklabilnih i recikliranih materijala) i kupnju većih pakiranja.

Pluteni čepovi i predmeti od pluta
Pluto je u potpunosti reciklabilan materijal. Znači, možemo ga odlagati u neki spremnik pa kad skupimo određenu količinu odnijeti u reciklažno dvorište.

Auto-gume
Gume su u potpunosti reciklabilne i iskoristive na mnoštvo načina. Posjednici otpadne gume mogu predati u reciklažno dvorište, serviseru prilikom zamjene guma ili na skladište ovlaštenog sakupljača. Ovlašten sakupljač dužan je preuzeti otpadne gume bez naplate od posjednika otpadnih guma. Osim toga, gume se daju sasvim lijepo prenamijeniti i iskoristiti na niz zanimljivih i dekorativnih načina (fotografija).

Nemoguće je često ono što nije pokušano… 

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar