Skidanje obuće

Je li skidanje obuće pri ulasku u kuću/stan pretjerivanje ili postoje razlozi za takvo postupanje?

Obućom u unutarnji prostor donosimo sadržaje izvana. U pitanju su razne nečistoće, dijelovi insekata, fekalije, razne i mnogobrojne vrste mikroorganizama… To je jedan od razloga zašto u obući izvana ne bismo trebali ulaziti u unutarnje prostore, a posebno ne u spavaće sobe i one dječje.
Posebno se to savjetuje osobama koje su osjetljivije, sklone alergijama, osobama oboljelim od astme i maloj djeci jer im navedeni sadržaji mogu uzrokovati zdravstvene probleme.Hiking Shoes, Boots, Leather

Jedna od mnogobrojnih studija provedena na tu temu pokazala je da na obući nosimo oko 420.000 bakterija, uključujući i Escherichiu coli, bakterije koje izazivaju dijareju i meningitis kao i one plućne. Uz navedene bakterije obućom izvana unosimo i razne otrovne tvari: pesticide, olovnu prašinu i sl.

Vrlo je teško pojmiti što sve unosimo obućom izvana, a još teže sve načine na koje to prenosimo na sjedaće garniture, krevete i druge površine u domu, pogotovo imamo li malu djecu ili kućne ljubimce koji izlaze van.

Nije uputno živjeti u strahu od bakterija ili nečistoća, ali valja pripaziti da zapostavimo onu mjeru čistoće koja čini polovicu zdravlja.

Osim toga, naša stopala biti će nam zahvalna navučemo li na njih udobne papuče umjesto obuće u kojoj smo proveli više od par sati…

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar