Priprema kože za ljeto

Najvažnije je postepeno se izlagati suncu uz primjerenu zaštitu. Prvi izlazak na sunce ne bi trebao duže od 15ak minuta.  

Prehranu valja obogatiti namirnicama koje su bogate karotenom i vitaminom E jer mogu poboljšati zaštitu kože od UV zračenja. Najbolji izvori karotenoida su mrkva, dinja, slatki krumpir, mango, bundeva, špinat, tikvice, brokula, marelice, kelj, grašak, rajčica. Vitamin E nalazimo u biljnim uljima, bademima i orasima.

Hidratacija je neophodna za normalno funkcioniranje cijelog tijela. Nedovoljan unos vode najvidljivije se odražava na koži. Kad joj nedostaje vode koža postaje suha, ubrzava se njeno starenje. Vezivno tkivo slabi, koža gubi elastičnosti i napetost, bora se, ima nezdravu boju, osjetljivija je. S druge strane, dobro hidratizirana koža elastična je i meka. Voda ima i zaštitnu funkciju – pomaže otkanjanju otpadnih tvari, čisti kožu, ona brže zacjeljuje. Održavanje dobro hidratizirane kože osobito je važno kod dijabetičara.

Dobru hidratiziranost kože možemo, osigurati, prije svega, pijenjem dovoljnih količina tekućine. Riječ je o šest do osam čaša vode dnevno (cca 1.5 l). Preporuka je piti pretežito izvorsku ili običnu vodu iz slavine (ako je dobre kvalitete), zatim biljne čajeve (nezaslađene) i juhe.

Kožu dodatno možemo hidratizirati kvalitetnim (što prirodnijim) hidratantnim kremama, uljima i losionima pri čemu treba voditi računa da ne sadržavaju alkohol (koji pospješuje isušivanje kože).
Za hidrataciju kože tijekom dana idealni su sprejevi s termalnom vodom. Valja izbjegavati duge kupke i tuširanje vrućom vodom. Kožu vrata i dekoltea valja njegovati isto kao i lice. Uputno je izbjegavati proizvode koji sadrže alkohol kao i one koji se deklariraju kao ‘antibakterijski’. Ljeti se preporuča ‘lakša’ kozmetika, manje šminke. Prije i za vrijeme sunčanja trebalo bi izbjegavati parfeme i parfemske losione jer mogu prouzrokovati mrlje na koži.

Piling je također uputno napraviti prije izlaganja suncu. Rješava kožu nakupljenih mrtvih stanica koje ometaju ravnomjerno tamnjenje. No, budući da pilingom skidamo zaštitni sloj na površini kože, preporuka je  pričekati nekoliko dana između pilinga i izlaganja suncu. Poželjno je odabrati piling tipu kože.

Ne treba izbjegavati vježbanje i znojenje. Znoj pospješuje eliminaciju toksina iz tijela, vježba osigurava dobru cirkulaciju i kondiciju. Preporuka je vježbati umjerenije za najvrućijih dana i pratiti znakove koje šalje tijelo.

Uputno je izbjegavati solarije i pretjerano sunčanje (posebno u periodu od 10 do 16 sati). Sve navedeno ubrzava starenje kože, a može rezultirati i vrlo ozbiljnim zdravstvenim problemima. Važno je pravilno koristiti kvalitetna sredstva za zaštitu od sunca. Popularni proizvodi za samotamnjenje ne pružaju zaštitu od štetnog djelovanja sunca.

Poželjno je prakticirati i dobre životne navike: lagane prehrane bogate svježim i sezonskim namirnicama (posebno onima bogatim beta-karotenom), nepušenje, kretanje, dovoljno sna i odmora.

Pridržavanjem navedenih smjernica osigurat ćemo si uživanje u suncu i odmoru, preplanuloj puti i zdravoj koži bez bojazni za zdravlje.

Image by Ben Kerckx from Pixabay

ostavite svoj komentar