Kako možemo sniziti visoki krvni tlak

Povišeni krvni tlak možemo kontrolirati i održavati unutar normalnih vrijednosti sintetskim lijekovima koje nam je propisao naš liječnik i koji se uzimaju svakodnevno, no promjenom načina života, uvođenjem umjerene tjelesne aktivnosti i vođenjem brige o prehrani također možemo pridonijeti normaliziranju vrijednosti krvnog tlaka.

Povišeni krvni tlak često je posljedica neurednog načina života, nedovoljne tjelesne aktivnosti i neadekvatne prehrane. Promjenom životnih navika i prakticiranjem zdravijih izbora možemo očekivati značajne promjene.

U nastavku teksta nabrojat ćemo namirnice i ponašanja koja pridonose normalizaciji vrijednosti krvnog tlaka .

Češnjakgarlic-1808_640
Češnjak na sniženje krvnog tlaka djeluje najviše svojom sposobnošću da opusti glatke mišiće krvnih žila i tako ih proširi. U sirovom stanju, ali i kuhan, češnjak dovodi do sniženja krvnog tlaka, ali je svjež dokazano učinkovitiji. Dovoljno je dnevno konzumirati nekoliko češnjeva.

Celer
Sadrživegetable-2486251_640 3-n-butil-ftalid, tvar koja mu daje aromu i, između ostalog, uspješno snižava krvni tlak. Uvođenjem korijena, stabljike i lista celera u svakodnevnu prehranu vrlo brzo se postiže pozitivan efekt koji ta biljka ima na snižavanje i normaliziranje krvnog tlaka u osoba kod kojih je on povišen.

Zobena kaša
Od svih jela koje možete pojesti da biste normalizirali svoj tlak, zobena kaša je vjerojatno najmoćnija. U nekim slučajevima krvni se tlak normalizirao već nakon mjesec dana svakodnevnog konzumiranja ove namirnice. Zobena je kaša bogata topivim vlaknima te pomaže vezati masnoće iz tijela prije nego ga ono izbaci.

Banane
Banane su uistinu zdravo i korisno voće. U nizu koristi koje možete osjetiti je i lagani pad krvnog tlaka što je posljedica djelovanja kalija iz banane.

Brzo hodanje
Svaki dan pola sata bržeg hoda snižava krvni tlak; vježba pomaže srcu da kisik koristi učinkovitije. Dobrobiti od hodanja su višestruke tako da se preporuča gotovo svima, u svakoj životnoj dobi.

Sporo, duboko disanje
Smanjuje hormone stresa i lučenje renina, bubrežnog enzima koji povisuje krvni tlak. Disati duboko trebali bismo pet minuta ujutro i pet minuta prije spavanja. Takvo disanje oslobađa napetost.

Krumpir
Krumpir sadrži visokovrijedne bjelančevine (2%), masti (0,1%), ugljikohidrate (19%), najviše škroba, vitamine C, B1 i B2. Kad krumpir kuhamo s korom, sačuva se trećina vitamina C, pečenjem u kori gubi se neznatna količina tog vrijednog vitamina. Osim toga, krumpir sadrži i kalcij, fosfor, željezo, bakar, cink i molibden. Utječe na smanjenje krvnog tlaka.

Grah
Grah je vrlo ljekovita namirnica. Jača imunitet, snižava kolesterol i regulira krvni tlak. Zrna graha učinit ćete još zdravijim ukoliko na vlažnom i toplom mjestu u svom domu, napravite klice graha. Klijanjem se povećava količina vitamina u grahu (naročito vitamina E i C).Tomato, Isolated, Vegetarian, Meal, Ripe

Rajčica
Rajčica je povrće iznimno bogato likopenom i karotenom koji imaju izrazito antitumorsko djelovanje, a bogatstvo kalija pogoduje snižavanju tlaka. Za razliku od većine drugog povrća, termički obrađena rajčica zdravija je od sirove. Naime, kuhanjem rajčice oslobađa se likopen koji organizam tada lakše apsorbira.

Sok od naranče
Istraživanja su dokazala da hesperidin iz soka naranče poboljšava funkcije krvnih žila te smanjuje rizik od razvoja srčanih i krvožilnih bolesti.

Grašak
Protein pronađen u uobičajenom grašku iz vrta snižava visok krvni tlak. Bjelančevine iz graška imaju značajnu ulogu u sprječavaju oštećenja bubrega i održavanju normalne vrijednosti krvnog tlaka.

Lubenica
Bogata aminokiselinom citrulin koja složenim procesima metabolizma lubenica djeluje tako da snižava krvni tlak i opušta krvne žile.

Dinja
Dinje su bogate beta-karotenom, kalijem i C vitaminom, koji su prirodni antioksidansi. Osim što rehidrira organizam, dinja je dobra u regulaciji visokog krvnog tlaka.

Suhe šljive
Sadrže vitamin A, vitamina C, vitamin B6, vitamin B2, vitamin B3, vitamin K, željezo i kalij, magnezij i kalcij, mangan i bakar. Zbog toga šljiva smanjuje  ‘loš’ kolesterol, snižava krvni tlak, jača kosti, smanjuje neke faktore rizika raka debelog crijeva…

Food, Raisins, Plum, Raisins, RaisinsGrožđice
Najnovije istraživanje predstavljeno na konferenciji American College of Cardiology, pokazalo je kako grickanje jedne šake grožđica tri puta dnevno kroz nekoliko tjedana, pomaže osobama s blago povišenim krvnim tlakom

Smanjeni unos soli
Trebalo bi ograničiti unos natrija na 1.500 mg/dan, što je oko pola žličice soli. Na deklaracijama valja čitati koliko neki proizvod ima natrija kako bismo bili svjesni koliko soli unosimo u organizam. Puno je tzv. skrivenih izvora soli u namirnicama.

Tamna čokolada
Tamne sorte čokolade sadrže flavonoide koje čine krvne žile elastičnijima. Najbolje su tamne čokolade s najmanje 70% kakaa.

Kava bez kofeina
Kofein može povisiti krvni tlak i pojačati posljedice stresa. Jedna šalice kave neće značajno poremetiti tlak, naravno ukoliko ne pijemo kavu u velikim šalicama.

Čaj od hibiskusa
Preporuča se čak 3 šalice čaja od hibiskusa dnevno za smanjenje krvnog tlaka. Na taj način možemo unijeti i preporučenu količinu tekućine u organizam.

Gubitak kilograma
Kod pretilih osoba  gubitak samo pet kilograma može značajno sniziti povišeni krvni tlak. Nošenje viška kilograma tjera srce da jače pumpa. Zato s porastom tjelesne mase raste i krvni tlak.

Čaj od stolisnika
Čaj od stolisnika djeluje protuupalno, baktericidno, potiče nastanak i otjecanje žuči. Potiče lučenja sline, želučanih sokova i želučane kiseline, što pospješuje probavu. Koristi se kao diuretik, a posebno je koristan kod povišenog tlaka.
Deset grama stolisnika (lista i cvijeta) prelije se litrom kipuće vode, poklopi i ocijedi nakon deset minuta. Ovaj čaj regulira i pročišćava krvotok, dobro ga je piti kod unutarnjih krvarenja, krvave stolice ili krvarenja iz nosa, a pomaže i kod srčanih oboljenja.

Jabučni ocat
Preporuka je tri puta dnevno piti čašu vode sa dvije žlice jabučnog octa.

O svemu preporučanom treba se posavjetovati s obiteljskim liječnikom.

Image by 👀 Mabel Amber, who will one day from Pixabay
Other photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar