Hrana u bojama

Dugine boje na tanjuru…

Svaka stanica u našem tijelu programirana je da iskorištavanjem nutrijenata i energije unesene hranom obavlja svoje zadaće u organizmu. Samo pravilno uravnoteženom prehranom i načinom življenja možemo zadovoljiti sve potrebe našeg organizma. Pravilno uravnotežena prehrana podrazumijeva konzumiranje hrane u pravilnim razmacima, u optimalnim količinama, konzumiranje raznolikih i šarolikih namirnica.
U ovom tekstu posvetit ćemo se malo bojama namirnica i njihovoj važnost za zdravlje.images (1)
Svaka namirnica mala je biljna ljekarna sa više ili manje raznih nutrijenata. Hrana je lijek ukoliko se pridržavamo smjernica pravilne, zdrave prehrane, a vrlo značajnu ulogu u takvoj prehrani imaju boje namirnica – voća i povrća. Biljni pigmenti iz voća i povrća na razne načine blagotovorno djeluju na organizam. Nutricionisti savjetuju pet obroka voća i povrća dnevno i to u žuto-narančastoj, crvenoj, zelenoj i plavo-ljubičastoj boji.

Crvene sorte voća i povrća (paprika, rajčica, rotkvica, cikla, radič, lubenica, trešnja, jagoda, malina, višnja, crvena jabuka…) bogate su biljnim bigmentima karotenoidima (posebno likopenom) koji djeluju kao snažni antioksidansi – neutraliziraju štetne slobodne radikale zaslužne za nastanak bolesti. Uz to, crveno voće i povrće potiče cirkulaciju, smanjuje kolesterol i rizik obolijevanja od krvožilnih bolesti i bolesti srca, potiče metabolizam, djeluje protuupalno, a pozitivno djeluje i na psihu – potiče aktivnost i kreativnost.

Narančasto i žuto voće i povrće (ananas, mrkva, batat, kukuruz, papaja, marelica, breskva, mango, naranča, limun, bundeva, dinja, paprika, kruška, žuta jabuka i dr.) obiluju karotenoidima (posebno beta-karotenom) koji štite organizam, jačaju imunitet, štite kožu od štetnog UV zračenja i od prijevremenog starenja, štite od bolesti srca i dr. Voće i povrće žute i narančaste boje poticajno djeluje na psihu – antidepresivno, uravnotežujuće, za bolju koncentraciju.

Zeleno voće i povrće (brokula, kelj, špinat, blitva, tikvice, rikula, šparoga, kivi, avokado, zelena salata, grašak, mahune, zelene jabuke i kruške…) obiluje zelenim klorofilom, koji ima zaštitnu funkciju – štiti od kancerogenih oboljenja, posebno onih hormonalnih vrsta. Zeleno je povrće bogato i folnom kiselinom koja je neobična važna za rast i regeneriranje stanica. Zeleno povrće jača imunitet, djeluje protuupalno, pospješuje metabolizam, pozitivno djeluje na funkciju žlijezda, a povoljne učinke ima i na našu psihu – smiruje i opušta.

Ljubičasto i plavo i tamno plavo (crno) voće i povrće (patlidžani, šljive, grožđe, kupine, borovnice, crveni kupus…) uz ostale biljne pigmente sadrže i bioflavonoide. Voće navedenih boja djeluje antibakterijski, protuupalno, potiče proizvodnju inzulina u krvi, smanjuje izlučivanje histamina, povoljno utječe na kolesterol i krvni tlak, potiče cirkulaciju, štiti od bolesti srca i krvnih žila i dr.
Pozitivno djeluje i na psihu – potiče unutarnju ravnotežu.

Prakticirajući raznovrsnu i raznobojnu prehranu možemo znalčajno utjecati na svoje zdravlje i spriječiti mnoge bolesti tipične za današnje doba (bolesti srca i krvožilnog sustava, osteoporozu, dijabetes i dr.), a koje su posljedica naše prakse življenja.

ostavite svoj komentar